keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Tehhään ite!

Kulttuurista nähdään usein vain lopputulos: mennään katsomaan jotakin. Kun sekä asukkaita, toimintavaroja että kulttuurin tekijöitä on vähän, ei jotakin voi olla valmiina tarjolla kovin usein. 

Posiolla katsomisen ja tekemisen suhdetta on käännetty tasapainoon. On päätetty tehdä itse. Myös kulttuurin tekemisestä on tehty kulttuuria. Vetureiksi on palkattu ammattilaisia. 

Virallisesti sitä sanotaan osallistamiseksi.

Paikalliset yhdistykset, järjestöt ja kulttuuriaktiivit ovat osallistaneet itseään jo vuosia, hankkeitta. Joku on koostanut näyttelyn, toinen kirjan, kolmas kirjoittanut näytelmän, neljäs ja viides ovat esittäneet sen. Usein kaikki on tehty melkein korvauksetta, talkoohengessä.

Korvaus itsensä osallistamisesta maksetaan sosiaalisena pääomana, joka on on rahaa kovempaa valuuttaa, kun mittana on hyvinvointi. Sosiaalinen pääoma saa ihmiset voimaan paremmin ja elämään pidempään. Väite ei ole mutua vaan tieteellä tutkittua.

Tulevana viikonloppuna Posio osallistaa aamusta iltaan. KUULTO-hankkeessa käynnistyneet teatterityöpajat jatkuvat. Posion Näyttämön ensi-illassa on valmis kulttuurituote. Ensimmäinen tehdään kunnan vetämänä, toisen ovat toteuttaneet harrastajat. 

Molemmissa hyvänä hengettärenä mukana on kansalaisopisto, jonka taikasauva herättää takamailla henkiin myös uinuvia kyliä. Herättely jatkuu keväällä, kun käynnistyvä YHTEYS-hanke jatkaa kuntalaisten osallistamista.

Hankkeista ja tekijöistä kerromme Taikamaan Kulta -blogissa.

Terävät kevätpakkaset panevat arvelemaan liekö muuttolinnut ovat liikkeellä. Kyllä ne ovat. Kesäsirniöläiset Merja Pennanen ja Jaap Klevering palaavat joutsenina Himmerkin rannalle jo ensi viikonlopuksi. - Vain Posion lentävää kissaa vielä odotellaan.

Jaap Klevering

Merja Pennanen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti